Delftse tabakspot, 1661-1806, 'De Klaauw'.
Een snuiftabakspot die gemaakt is in de Delftse plateelbakkerij "De Klaauw" (1661-1806). De tabakspot met een voor die tijd standaardecoratie van een cartouche met daarin de tabaksnaam of vindplaats, bekroond door een bloemboeket in vaas en omgeven door bladmotieven en krullen, wellicht geïnspireerd door tabaksplanten. Hier zien we geschreven "Stokvis" een bijzondere aanduiding van waarschijnlijk een melange van tabak met toegevoegde geur en/of smaakstoffen. Dit kan een (strikt geheim gehouden) melange van de tabakshandelaar zelf zijn geweest, want met de eigen specifieke geur kon de tabakshandelaar zich onderscheiden.
De snuiftabakspot is eivormig met een uitbuigende liprand (om dicht te kunnen binden met perkament en touw), daarnaast een eenvoudige koperkleurige deksel. (deze deksels zijn meestal van de 19e eeuw). Deze middelgrote pot is gemaakt in de Delftse Plateelbakkerij 'De Klaauw' met Lambertus Sanderus als de toenmalige eigenaar (van 1763 -1806). In deze periode werd het merk in de vorm van een figuratief klauwtje, naast L.S. toegepast. Dit zien we aan de onderzijde van deze pot. De conditie is goed; geen restauraties of barsten, enkel aan de onderrand een kleine glazuurchip, zie foto's. De hoogte zonder deksel is 19 cm. en met deksel 21,5 cm.
Bron: 'Delfts aardewerk, Geschiedenis van een nationaal product, deel 2', S. van Aken Fehmers en L. Schledorn, blz 304-317.